Computer Awareness Quiz for

1. The subject of cybernetics deals with the science of
A) Genetics
B) Control and communication
C) Molecular biology
D) Biochemistry

2. Why ABC is considered electro-mechanical computer?
A) Because it was invented before electronic computers were developed
B) Because there are wheels, drums, bars to rotate and move to produce result
C) Because they use the flow of electrons in different component
D) None of above

3. Binary circuit elements have
A) One stable state
B) Two stable state
C) Three stable state
D) None of above

4. Which of the following is used for manufacturing chips?
A) Control bus
B) Control unit
C) Parity unit
D) Semiconductor

5. Which of the following is not a micro computer?
A) Laptop PCs
B) Tablet PCs
C) Desktop PCs
D) None of above

6. The value of each bead in earth is
A) 1
B) 3
C) 5
D) 7

7. Fifth generation computer is also known as
A) Knowledge information processing system
B) Very large scale integration (VLSI)
C) Both of above
D) None of above

8. The commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called
A) ASCII
B) EBCDIC
C) BCD
D) All of above

9. Which of the following have low failure rate?
A) mechanical devices
B) electronic devices
C) electro-mechanical devices
D) None of above

10. Which of the following memories need refresh?
A) SRAM
B) DRAM
C) ROM
D) All of the above

Answers:

1-B, 2-B, 3-B, 4-D,5-D, 6-A, 7-A, 8-D, 9-B, 10-B.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.