HOW WE TEACH MATH
Different Thoughts Applicable to the Questions of Time & Work
A can complete the work in 12 days while B can complete it in 15 days. They start the work together but A left after 4 days. In how many days the work will be completed.
The First Thought
A’s one day work = 1/12 and B’s one day work = 1/15
Combined one day work of A and B = 1/12+1/15 = 9/60
4 days work of A & B = 36/60
Remaining work = 4/10 which B alone can complete in 6 days
Hence, the total no. of days = 4 + 6 = 10 days
The Second Thought
A did the work for 4 days while B did the work for (4+x) days or
Fraction of the work completed by A+ Fraction of the work completed by B = 1
4/12 + (x + 4)/15 = 1 or (x + 4)/15 =1 -4/12 or x = 6
so total number of days they take to complete the work = 4 + 6 = 10 days
Third Thought
Let we say that the total work is putting 60 bricks from 1 place to another so A can put 5 bricks per day while B can put 4 bricks per day.
In one day they can put (5+4) = 9 bricks.
In 4 days they can put 4×9 = 36 bricks.
No. of Bricks left = 60 – 36 = 24 which B alone can put in 24/4 = 6 days.
Total No. of days = (4 + 6) = 10 days.
Apart from the above mentioned methodology, students are unceasingly provided with various smart tips to solve various question. A separate board on a wall, known as the teachers’ corner is designated for this very purpose.
HOW WE TEACH ENGLISH
We use the most natural way to acquaint the student with English Language
Step 1: Assessment of the student’s current level.
Step 2: Disbursement of relevant study material as per students current level…..the study material comprises basic workbooks for beginners, intermediate and advance material for others.
Step 3: Students are encouraged to maintain a register known as “Newspaper self tutor”
Step 4: Advance learning techniques for the “Newspaper self tutor” are prescribed”
example : The student has to paste two relevant articles from the newspaper he reads keeping in mind the difference between “information” and “news” , next he has to acquaint himself with all the words and phrases of importance in the articles.
Result of the above exercise:
1- Improved vocabulary base.
2- Improved grammar.
3- Improved knowledge base.
4- Formation of personal opinion.
The above mentioned process is under the diligent supervision of the English faculty concerned and is dynamic in nature as various deviations are accommodated as per the students cognitive abilities.
The process focuses mainly on the honing of the students analytical abilities whereby the students analytical abilities whereby the student develops his own understanding of things, therefore the student is taught ” HOW TO THINK” and not “WHAT TO THINK”
XX—————————————————————————————-XX
HOW WE TEACH GENERAL STUDIES
General Studies : Methodology of Teaching G.S is based on easy ways of learning. Questions discussed in class rooms surely find a place in the examinations.
The Subjects and the respective Teaching Methodology
Geography : Based on Maps so that the student can understand the Physical and Political features of a region with their relative and individual importance.
History : Is taught in way which makes the subject more than a collection of dates.
Polity : Covers all the segments of constitutional and legal validity.
Economics : Total focus is on important economic terminology, important policy decisions, corporate affairs and current affairs.
Science : Tenth level general science is focused upon.
Current Affairs : Individual students have to prepare 10 Questions daily on current Affairs which amounts to app. 300 questions per month.
XX—————————————————————————————-XX
HOW WE TEACH REASONING
Problem 1 : X and O
The game of Tic-tac-toe is played in a large square divided in to nine small squares.
1- Each of two player in turn place his or her mark-usually X or O-in a small square
X | 0 | |
X | ||
0 | 0 | X |
2- The player who first gets three marks in a horizontal, vertical, or Diagonal line wins.
3- A player will always place his or her mark in a line that already contains (a) two of his or her own marks or (b) two of his or her Opponent’s marks-giving (a) priority over (b)
Only the last marks to be placed in the game shomm above is not given . Which mark- X or O- wins the game?
Problem 2 : Code Word
SLIDE
-DEAN
3651
Each of seven digits from 0,1,2,3,4,5,6,7,8 and 9 is represented by a different What word represent 3 6 5 1 ?
Problem 3 : Getting Married
Four men-Aaron, Barry, Colin, and David- and four women – Marie, Norma, Olive, and pearl- attended a wedding.
1- One of the four men married one of the four women.
2- If Aaron did not get married and if Marie did not get married, then Olive got married.
3- If Aaron did not get married and if Norma did not get married, then Barry got married.
4- If Barry did not get married and if Olive did not get married, then Colin got married.
5- If Colin did not get married and if Norma did not get married, then Marie married.
Who got married