Class Till IInd : Till class IInd the students face the problem in addition & Subtraction  & the teachers in the schools follow the procedure of finger counting where the students do silly mistakes. A child gets into a habit of finger counting from the time he starts getting familiar with the numbers. He starts his journey of counting by representing numbers with lines & over a period of time from adding or removing lines on paper he starts using fingers.

 

Course Duration One Years

Once a Week

 

Outcome of the Course

  1. Complete removal of Finger Counting
  2. Command over Addition & Subtraction
  3. Development of Mental Calculations
  4. Development of Reasoning & logical Ability
  5. Removal of Silly Mistakes
  6. Calculation through vedic Maths

 

Class IIIrd to VIth :  These students work on Numbers & the Concepts of Unitary Method Students know numbers till 1 lakh or more but are not able to relate different Units & are not aware of what unitary method is?

For Eg :– There are three Questions

  1. A) 5 pen cost Rs.10, what is the Cost of 1 pen ?
  2. B) 5 men can complete a work in 10 days. In how many days 1 man can complete it?
  3. C) 5 clothes take 10 hours to dry off. In how much time 1 cloth will be dried off?

 

Question (A) has answer as 2 Rs

Question (B)    has answer as 50 days

Questions (C)    has answer 10 hrs

 

Look like the same but have different Answer. We work on the fundamentals. So that the student understand the same logically. 

 

 

Outcome of the Course

  1. Complete number working Includes Sq. root, units, Decimal, fractions.
  2. Command over Multiplication & Division
  3. Logically relate different terms
  4. Calculations based on Geometry/Algebra/ Arithmetic
  5. How to find squares
  6. 2 & 3 digits oval multiplications

 

Class VIIth to Xth :  Once the students are clear about numbers & unitary Method then they face the problems in questions concerning T & W & percentage. There can be various thought processes through which student can solve the problem so the student should know all the methods & should be Capable of applying the right thought at the right question.

For Eg:- Different thoughts applicable to the questions of Time & Work

A can complete the work in 12 days while B can complete it in 15 days. They  start the work together but A left after 4 days. In how many days the work will be completed.

Solutions:

The First Thought

A’s one day work = 1/12 and B’s one day work = 1/15

 

Combined one day work of A and B = 1/12 + 1/15 = 5+4/60

4 days work of A & B = 4× 9/60  = 3/5

 

remaining work = 2/5 which B alone can complete in 15 × 2/5 = 6 days

 

Hence, the total no. of days  =  4 + 6 = 10 days

 

The Second Thought

A did the work for 4 days while B did the work for (4+x) days or

Fraction of the work completed by A +  Fraction of the work completed by B = 1

4  + (x+4) = 1 or (x+4)  =  1 –  4   or   x = 6

12      15                15               12

so total number of days they take to complete the work = 4 + 6 = 10 days

 

The Third Thought

Let we say that the total work is putting 60 bricks from 1 place to another so A can put 5 bricks per day while B can put 4 bricks per day. In one day they can put
(5 + 4) = 9 bricks.

In 4 days they can put 4 x 9 = 36 bricks.

No. of Bricks left = 60 – 36 = 24 which B alone can put in 24/4 = 6 days.

Total No. of days = (4 + 6) = 10 days.

Class XIth to Xth : Once the students are aware of Conceptual Maths then calculations and analysis play a major role and the better the calculation, the better is the understanding and student can qualify any competition they want whether IIT/IIM’s or So.

For Eg:-

lThe difference between the squares of two consecutive numbers is the sum of two numbers. Example

l40² =1600

l41²=1681

–As 40 & 41 are consecutive numbers so the difference in their squares is 40+41=81

l51² = 50²+(50+51) = 2601

l61² = 60²+(60+61) = 3721

l71² = 70²+(70+71) = 5041

l81² = 80²+(80+81) = 6561

l39² = 40²-(40+39) = 1521

l49² = 50²-(50+49) = 2401

l59² = 60²-(60+59) = 3481

l69² = 70²-(70+69) = 4761

l79² = 80²-(80+79) = 6241

 

lThe number having 5 as a unit digit always have 25 as the last 2 digits & the tens digit of the number has to be multiplied by the next consecutive number.

Example

35² = 1225            3 is multiplied by 4 and 25 as

the last 2 digits

45² = 2025, 55² = 3025, 65² = 4225, 125² = 15625

and so on.